Inetum przejmuje Unifii

05.12.2023

Inetum przejmuje Unifii, niezależnego partnera Elite ServiceNow w Wielkiej Brytanii i Irlandii, wzmacniając tym samym obecność Grupy w tym regionie Europy. Funkcję dyrektora generalnego pełnić będzie Marek Pokorski, Dyrektor Generalny Inetum Polska.

Informacja dla mediów

Warszawa, 5 grudnia 2023 r.

Dzięki przejęciu Unifii Inetum staje się wiodącym europejskim partnerem dla ServiceNow, posiadając niemal 500 ekspertów i ponad 2000 certyfikatów. Inetum oferuje pełen zakres usług i rozwiązań transformacyjnych opartych na platformie ServiceNow, pokrywając szeroki obszar geograficzny od Polski i Europy Wschodniej, przez Wielką Brytanię i Irlandię, po Hiszpanię, Portugalię, Francję, Belgię, Szwajcarię i Luksemburg. Ta strategiczna geograficzna obecność pozycjonuje Inetum jako kluczowego gracza w Europie, wykorzystującego zdolności offshoringowe w Indiach.

Niezmiernie cieszę się z dołączenia Unifii do Grupy Inetum. Ta akwizycja wpisuje się w nową strategię Grupy, dając jednocześnie fundamentalny impuls do wzmocnienia naszej pozycji na rynku brytyjskim i powiększając kilkukrotnie nasz lokalny zespół” – skomentował Marek Pokorski, Dyrektor Generalny Inetum Polska i Inetum UK.

Unifii, największy niezależny partner Elite, jest doceniany za niezrównaną wiedzę ekspercką w obszarze wspierania klientów w trakcie ich cyfrowej transformacji. Unifii posiada rozpoznawalny ekosystem klientów w wielu sektorach, w tym finansów, technologii i sektora publicznego.

Dzięki tej akwizycji Inetum staje się europejskim partnerem pierwszego wyboru dla ServiceNow. Rozległy ekosystem partnerów i program partnerski ServiceNow są kluczowe dla wsparcia 220-miliardowego rynku Now Platform.

Ta akwizycja to znaczący krok w strategii wzrostu Inetum, jak stwierdza Jacques Pommeraud, Prezes i CEO Grupy Inetum: „Jesteśmy zachwyceni przejęciem Unifii, co doskonale wpisuje się w strategię Inetum, aby stać się numerem jeden w Europie w partnerstwie z ServiceNow i sprostać rosnącym potrzebom naszych klientów„.

Mike Glock i Stephen Mamelok, Dyrektorzy Zarządzający Unifii, komentują: „Jesteśmy podekscytowani dołączeniem do Inetum. Wierzymy, że w ten sposób przyczynimy się do wzrostu najlepszego europejskiego partnera ServiceNow i zapewnimy naszym pracownikom jak najlepsze możliwości w kontekście kariery. Dzięki naszemu sukcesowi w Wielkiej Brytanii i Irlandii jesteśmy pewni, że nasz zespół wysoko wykwalifikowanych i doświadczonych konsultantów, w połączeniu z siłą Grupy Inetum, dostarczy naszym klientom jeszcze więcej innowacyjnych i wydajnych rozwiązań„.

Alanzo Blackstock, Senior Director, Alliances & Channels, UK&I w ServiceNow, dodaje: „Unifii jako  Partner Elite ServiceNow z zakresie  dostarczania niezrównanych rozwiązań i usług dla klientów,  cieszy się renomą w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Partnerzy są fundamentem strategii skalowania ServiceNow, zarówno dla odblokowania szansy wzrostu na platformie ServiceNow, jak i dostarczania wyników biznesowych dla naszych klientów. Akwizycja to dowód na siłę naszego ekosystemu partnerskiego i strategię ciągłego wzrostu Inetum w Europie”.

O Inetum, Positive Digital Flow

Inetum to zwinna firma dostarczająca usługi i rozwiązania informatyczne oraz globalna grupa, która pomaga firmom i instytucjom jak najlepiej wykorzystać Digital Flow (przepływ cyfrowy). W kontekście ciągłego rozwoju, gdzie potrzeby i możliwości nieustannie ewoluują, grupa Inetum jest zobowiązana do tworzenia innowacji, ciągłej adaptacji i utrzymywania konkurencyjności. Dzięki swojemu eksperckiemu profilowi w wielu obszarach, Inetum oferuje swoim klientom unikalne połączenie bliskości, organizacji sektorowej i rozwiązań. Grupa zatrudnia blisko 27 000 pracowników w ponad 27 krajach. W 2022 roku osiągnęła przychody w wysokości 2,4 mld euro.

Więcej informacji:

Head of Communication, EB & CSR